Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med fler elbussar till Svealandstrafiken

Svealandstrafiken har beställt 23 eldrivna klass II-bussar från Ebusco. Bild: Svealandstrafiken.

Svealandstrafiken har nu beställt 23 elbussar för regiontrafiken i Örebro län. Leverantör är den holländska elbusstillverkaren Ebusco, vilket vi rapporterade om för några veckor sedan (klicka här). Leverans av bussarna är planerad till december 2024, och avtalet inkluderar även en option om ytterligare 41 bussar. Totalt kan Svealandstrafiken således beställa upp till 64 nya bussar från Ebusco enligt den senaste upphandlingen.

Bussarna är av Ebuscos modell 3.0, klass II-bussar och till stor del byggda i komposit.

De bussar som Svealandstrafiken idag använder för regiontrafiken i Örebro län har en längd på 15 meter. De nu beställda bussarna är med sina 13,5 meter något kortare, men rymmer ändå 47 sittplatser plus två viksäten, vilket är en mer sittplats än vad som kravställts i upphandlingen. Bussarna kommer likt befintliga regionbussar att vara utrustade med minst två bakåtvända barnstolar för de minsta barnen.

Svealandstrafiken blir därmed första kund som beställer 13,5-metersversionen av Ebusco 3.0.

– Vi har sedan tidigare lagt beställningar på elbussar för BRT och stadstrafiken i Örebro. Genom att vi nu även inför eldrivna bussar i regiontrafiken tar vi ytterligare ett steg mot en helt utsläppsfri kollektivtrafik. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna våra förare och resenärer ombord på våra innovativa, tysta och utsläppsfria bussar, säger Martina Lindblom Alanko, hållbarhetschef på Svealandstrafiken.

De 23 bussarna väntas köra upp till 7 500 mil per buss och år vilket minskar Svealandstrafikens utsläpp av CO2 med 1 500 ton om året.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)