Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark återhämtning i väst – rekordhög marknadsandel

Resandet med Västtrafik var under våren 95 procent av nivån innan pandemin. Bussen är det trafikmedel som står för flest resor i regionen. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med Västtrafik i Västra Götaland fortsätter att återhämta sig och är nu nästan uppe på samma nivå som innan pandemin. Samtidigt är marknadsandelen för kollektivtrafik, gång och cykel i hela regionen nu högre än någonsin, visar en ny rapport från Västtrafik.

Under perioden januari – april i år gjordes 107 miljoner resor med kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. Det innebär att resandet nu är uppe på 95 procent av nivån innan pandemin. Samtidigt är andelen hållbara resor högre än någonsin i Västra Götaland, marknadsandelen för kollektivtrafik, gång och cykel ligger på 42 procent i april 2023, jämfört med 39 procent 2019.

Resandet ökar i alla trafikslag – buss, båt, tåg och spårvagn. Procentuellt ökar resandet med tåg mest där sju miljoner resor gjordes mellan januari och april i år. Men det är bussen som är det dominerande trafikslaget i kollektivtrafiken i Västra Götaland. Under perioden januari – april i år gjordes det 56 miljoner resor med Västtrafiks bussar. Spårvagnarna hade 43 miljoner resor, tågen sju miljoner och båtarna 1 miljon resor.

– Det är härligt att se att våra resenärer återvänt efter pandemin. Nu jobbar vi för fullt med att locka ännu fler till kollektivtrafiken genom att exempelvis utveckla trafiken, erbjuda nya enkla sätt att betala sin resa och genom nya elbussar och spårvagnar, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)