Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande, vätgas och el på Busworld

Italienska Rampini visar på Busworld bland annat en vätgasdriven midibuss. Foto: Rampini.

Elbussar kommer att helt dominera bland bussar för kollektivtrafik på Busworld i Bryssel 7 – 12 oktober. Men att vätgasdrivna bränslecellsbussar också är en växande marknad framgår tydligt för den som studerar utställarlistan för mässan. Här presenterar vi några utställare som inte är inne på den svenska marknaden än, eller åtminstone inte i någon större omfattning. Det kan också vara värt att komma ihåg att Busworld, förutom inne i mässhallarna, också visar upp ett stort antal bussar utomhus. Många av dem är tillgängliga för provkörning.

Den italienska busstillverkaren Rampini deltar i år för första gången på Busworld. Rampini är väletablerad med sina midibussar i flera syd- och centraleuropeiska länder och var tidigare än de flesta ute på marknaden med elbussar. Cirka 200 elbussar från företaget rullar nu i Italien, Tyskland, Frankrike, Österrike, Spanien och Grekland.

På Busworld premiärvisar Rampini en åtta meter lång midibuss som drivs med vätgas, Hydron. Bussen uppges ha en kapacitet på upp till 48 passagerare och en räckvidd på en tankning på upp till 400 kilometer. Bussen har en bränslecell på 30 kW.

Serietillverkningen inleds tidigt nästa år.

Förutom den vätgasdrivna Hydron kommer Rampini att visa två elbussar, sexmetersbussen Sixtron och åttametersbussen Eltron.

Turkiska Otokar kommer på inomhusutställningen att visa fem bussar. Två av dessa har världspremiär. Det är dels den tretton meter långa klass 2-bussen e-Territo. Som modellnamnet antyder är det en elbuss. Den andra världspremiären är Karsans stadsbuss Kent hydrogen, en tolvmeters stadsbuss som drivs med bränsleceller. Inne på mässan visar Otokar också en tio-meters dieseldriven turistbuss, likaså en 8,4-meters klass 2-buss, Navigo U.

På utomhusutställningen visar Otokar en självkörande version av elbussen e-Centro.

Sedan ett och ett halvt år rullar en självkörande stor buss från Karsan i trafik i Stavanger. Foto: Oddbjørn Hetland.

Likaledes turkiska Karsan satsar både på vätgasdrift och autonoma bussar. Sedan ett och ett halvt år finns i den norska staden Stavanger Europas enda busslinje som trafikeras med en självkörande stor buss, en 8,3 meter lång elbuss från den turkiska busstillverkaren Karsan (klicka här).

På Busworld kommer Karsan att på utomhusutställningen och inomhus visa den autonoma bussen från Stavanger, e-Atak. I Karsans monter finns också lilla e-Jest, en eldriven minibuss samt – en vätgasbuss: e-Ata Hydrogen.

I och med att Volvo har beslutat att avveckla sin karosseriproduktion i Polen har företaget också valt att avstå från årets Busworld. Däremot är Volvos egyptiska partner MCV på plats. De båda företagen skrev för några veckor sedan ett avtal (klicka här) om att MCV ska producera karosser för Volvo 7900 Electric och Volvo 7900 Electric Artic och senare en elbuss för intercitytrafik, det vill säga regiontrafik. Produktionen beräknas starta 2024. Volvo och MCV har redan haft betydande framgångar på den brittiska marknaden med Volvos elbusschassi BZL Electric.

MCV lanserade nämligen en 12-meters elbuss för den tyska marknaden under eget namn och kommer således att vara på mässan för att marknadsföra denna.

Bussmagasinet återkommer med mer rapporter inför Busworld. Du hittar allt vi skrivit om årets och tidigare Busworld om du klickar på Busworld i menyraden ovan.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)