Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkt kvartal för bussarna i EU

I Tyskland ökade de nyregistrerade elbussarna med närmare 21 procent under det första kvartalet, jämfört med samma tid i fjol. Foto: Daimler Truck.

Året har börjat bra för bussarna i EU. Jämfört med första kvartalet förra året har antalet nyregistrerade bussar i EU under de tre första månaderna 2024 ökat med 23,3 procent, enligt nya siffror från de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA. Totalt nyregistrerades i EU under de tre månaderna 9 624 bussar.

Bilden skiljer sig dock mellan de stora marknaderna. I Frankrike dalade nyregistreringarna med 16,8 procent, medan Tyskland ökade med 20 procent, Italien med 18,3 procent och Spanien med 7,6 procent.

Nya elbussar ökade med 10,3 procent men tappade samtidigt lite marknadsandel, från 13,7 till 12,3 procent. Den volymmässigt största elbussmarknaden, Tyskland, såg nyregistrerade elbussar öka med 20,7 procent.

I Rumänien ökade de nya elbussarna med spektakulära 149,2 procent. Det gjorde landet till den näst största elbussmarknaden under kvartalet. Tidigare var Frankrike näst största marknad, men där rasade antalet nya elbussar med 66.4 procent.

Nya hybridbussar minskade med 1,9 procent och nådde en marknadsandel på 10,9 procent i EU. Registreringarna av Dieselbussar (inklusive biodiesel) ökade med 38,8 procent och nådde en marknadsandel på 70,7 procent mot 62,8 procent samma period förra året.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)