Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL i stort elbussprojekt

Den holländska busstillverkaren VDL deltar med sin eldrivna stadsbuss Citea Electric i ett stort utvecklingsprojekt. Målet är att all kollektivtrafik i holländska städer år 2025 ska köras elektriskt. Foto: Ulo MAasing.

Den holländska busstillverkaren VDL deltar med sin eldrivna stadsbuss Citea Electric i ett stort utvecklingsprojekt. Målet är att all kollektivtrafik i holländska städer år 2025 ska köras elektriskt. Foto: Ulo MAasing.

Den holländska busstillverkaren VDL Bus & Coach ska tillsammans med den sydholländska provinsen Nordbrabant och Brabants utvecklingsmyndighet BOM starta ett stort utvecklingsprojekt som bland annat omfattar 15 elbussar för kollektivtrafik. Projektet ingår i en ambitiös, nationell satsning på elbussar i Nederländerna. Målet är att alla bussar i kollektivtrafik år 2025 ska vara helt utsläppsfria och eldrivna. VDL har sitt huvudkontor i provinsen.

Det praktiska projektet inleds i staden Helmond i början av nästa år.

Provinsen Nordbrabant vill genom sitt engagemang i projektet bana väg för trafikföretag och industri när det gäller eldrivna transporter. Provinsen, utvecklingsmyndigheten BOM och VDL är övertygade om en framtid för eldrivna bussar i städer. Fördelarna är en renare miljö, mindre energikonsumtion och en tystare och hälsosammare stadsmiljö.

Pilotprojektet ska ge parterna värdefull information om elektriska bussystem vilket i sin tur ger affärsmöjligheter för holländsk fordonsindustri samt små och medelstora företag i Brabant. Erfarenheterna ska ligga till grund för att utveckla emissionsfri kollektivtrafik i Brabant och på andra håll.

Projektet ska leda till att man skapar vad man kallar en innovationsplattform med fokus på att utveckla elektriska drivsystem, komponenter och infrastruktur för laddning. Man ska ta till sig erfarenheter från förare, passagerare, huvudmän, trafikföretag, trafikledningar och underhållsverkstäder, eftersom parterna anser att det är avgörande för att eldriven busstrafik ska kunna bli framgångsrik.

Provinsen Nordbrabant har anslutit sig till ambitionen att kollektivtrafiken år 2025 ska köras med emissionsfria bussar. Provinsen ser elfordon och smart infrastruktur för energi som nya, viktiga marknader för Brabants fordons-, energi- och högteknologiska industrier.

Den bussmodell som ska användas i projektet är VDL:s tolvmeters låggolvs stadsbuss Citea SLF i elversion, alltså Citea Electric. Hittills när bussen visats upp har den varit utrustad med navmotorer på bakhjulen, men den kan förses med olika drivlinor och batteripaket.

Provinsen Nordbrabant eller Noord-Brabant, ligger i södra Nederländerna och har 2,4 miljoner invånare. Provinsens huvudstad är ’s-Hertogenbosch. Noord-Brabant var tidigare en del av hertigdömet Brabant som även bestod av delar av nuvarande Belgien.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)