Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gamla mönster lever kvar i kollektivtrafiken

Mest kvinnor ombord. Foto: Ulo Maasing.

Mest kvinnor ombord. Foto: Ulo Maasing.

År efter år håller gamla resmönster i kollektivtrafiken i sig. Det är kvinnor som dominerar ombord på bussar och annan lokaltrafik. Männen, däremot väljer i högre grad bilen. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs Universitet, alltså institutet för samhälle, opinion och medier.

Undersökningen gäller Västra Götaland och på frågan ”Hur brukar du ta dig till arbetet/skolan?” svarar 35 procent av kvinnorna att de kör bil, medan 46 procent av männen sätter sig bakom ratten. Med kollektivtrafiken åker 18 procent av kvinnorna och elva procent av männen. I kollektivtrafiken är bussen det vanligaste färdmedlet.

Undersökningen ger också en tydlig bild av att kollektivtrafiken förlorar en stor del av sina kunder när de blir lite äldre. Således åker 26 procent av 16 – 29-åringarna buss till jobbet eller utbildningen, men bara åtta procent av 30 – 49-åringarna. Andelen minskar dessutom med tilltagande ålder.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)