Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

600 i SL-trafiken terrorutbildas

Kristoffer Tamsons(M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting. Foto: Ulo Maasing.

Omkring 600 personer som arbetar med trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken i Storstockholm ska trygghetsutbildas. I slutet av februari ska alla ordningsvakter som arbetar i SL-trafiken ha genomgått terrorutbildning. Nu tar SL nästa steg genom att även övrig trygghetspersonal såsom väktare, trygghetsvärdar och ungdomsvärdar ska få genomgå terrorutbildning.

– Det behövs bättre verktyg och kunskap om hur terrordåd kan se ut och ta sig uttryck. Därför är det viktigt att denna beredskap finnas hos all SL:s trygghetspersonal. Det gäller också med tanke på att det var just trygghetspersonal från SL som var först på plats vid terrordådet i april i fjol och det är inte sällan till dem som människor vänder sig, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Förutom de cirka 350 ordningsvakterna som arbetar i SL-trafiken med att upprätthålla den allmänna ordningen och arbeta säkerhets- och trygghetsskapande samt med service till resenärerna finns det runt 250 ytterligare trygghetsresurser i form av väktare, trygghetsvärdar och ungdomsvärdar. Totalt cirka 600 personer arbetar således med trygghet och säkerhet.

– Målet är att trygghetspersonalen med detta ska få bättre verktyg att kunna känna igen och identifiera den nya typen av hot i syfte att kunna möta nya situationer, bidra till ökad trygghet och säkerhet samt skapa bättre samverkan med andra trygghetsaktörer, säger Kristoffer Tamsons.

Utbildningen kommer troligen att pågå under ett par månader och ska likna den som ordningsvakterna får hos polisen, även om det inte blir exakt samma utbildning. I trygghetsarbetet är samverkan med trafikoperatörerna, myndigheter och andra samverkande aktörer också en viktig del. Det operativa arbetet leds och fördelas av SL:s trygghetscentral. Totalt uppgår trygghetssatsningarna i SL-trafiken till cirka 220 miljoner årligen.

Trygghetsvärdarna ska bidra till att skapa trygghet för SL:s resenärer och motverka konflikter och störande beteende. Ungdomsvärdarna arbetar och har nära kontakt med ungdomar för att därigenom kunna avstyra och förebygga allehanda oroligheter i kollektivtrafiken. Väktarna ansvarar för allmänna bevakningstjänster såsom egendomsbevakning av tunnelbana, pendeltåg, lokalbanor och annan infrastruktur.

– Även om vår trygghetspersonal gör ett mycket viktigt arbete finns det även andra insatser som måste till. Vi måste få möjlighet av regeringen att utöka vår kamerabevakning utanför stationsentréer, få ett förstärkt lagskydd för de som arbetar i kollektivtrafiken och ett återupprättande av tunnelbanepolisen, säger Kristoffer Tamsons.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)