Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbusstillverkren Hybricon satsar på breddning

Hybricon fortsätter att gå med förlust men vd andas optimism. Foto: Ulo Maasing.

Den Umeåbaserade elbusstillverkaren satsar på att bredda verksamheten. Det uppger företagets vd Johan Suup i en kommentar till Hybricons delårsrapport som presenterades på måndagsförmiddagen. Företaget genomför också en besparingsplan, i synnerhet mot bakgrund av att Hyvbricon inte fick den order på elbussar till Umeå som man hoppats på och som istället gick till holländska VDL. Delårsrapporten vittnar om fortsatta förluster för Hybricon.

För det första halvåret i år blev Hybricons rörelseresultat – 9 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -19,2 miljoner samma tid förra året. Rörelseintäkterna blev 10,3 miljoner mot 5,1 första halvåret 2017.

Genom besparingsåtgärder har Hybricon lyckats bromsa blodflödet under det andra kvartalet då rörelseresultatet blev -1,4 miljoner kronor vilket kan jämföras med -9,9 miljoner motsvarande tid förra året.

Hybricons vd Johan Suup hänger inte läpp, trots förlusterna och trots att man inte fick det avtal med Umeå som man hade hoppats på.

– Det finns ändå anledning att peka på de faktorer som har utvecklats positivt under första halvan av 2018. Den viktigaste är att uppgraderingen av vårt system gör att vi har en fungerade produkt att erbjuda marknaden, skriver Johan Suup.

Han pekar främst på att man bytt leverantör av hjulmotorer till sina bussar eftersom de tidigare motorerna vållade stora driftstörningar under vinterförhållanden.

– En viktig uppgift för oss är att föra ut budskapet till marknaden att våra bussar fungerar och producerar mycket bra, även vid körning i tio centimeter nysnö i -25°C.

– Positivt är också att den totala marknaden för eldriven kollektivtrafik växer, och förväntas växa ytterligare. Med våra eldrivna bussar anpassade för vinterklimat gör att vi dessutom är extra starka inom en nisch som också förväntas växa de kommande åren, skriver Johan Suup.

Han framhåller också att Hybricons ledning och styrelse har startat ett antal affärsutvecklingsprojekt i syfte att bredda verksamheten. Det kommer att ske inom utveckling och service av elfordon eller inom transportsektor med potential till närstående elektrifiering.

– Min förhoppning är att vi innan årsskiftet skall kunna presentera en breddad verksamhet och förutsättningar för finansiering för att brygga likviditeten fram till nya order, skriver Johan Suup.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)