Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre får köra serviceresor i Sörmland

Region Sörmland har tilldelat tre taxiföretag serviceresorna under fyra år med start 2021.

Det blir tre taxiföretag som de kommande fyra åren ska köra serviceresor i Sörmland. Det står klart sedan Region Sörmland nu har blivit klar med sin upphandling av serviceresorna. De tre företagen är AB Trendtaxi, AB Trendtaxi i Sörmland samt VTV Transport och Taxi AB och de delar på ett avtal med ett sammanlagt värde på omkring 470 miljoner kronor.

Sörmlands upphandling av serviceresor omfattar färdtjänstresor, sjukresor och vissa omsorgsresor samt anropsstyrd allmän kollektivtrafik i hela Sörmland. I uppdraget ingår också särskoleskjuts och viss skolskjuts i Eskilstuna kommun.

De nya fyraåriga avtalen börjar gälla 2021, omfattar 134 fordon och har ett totalt värde på cirka 470 miljoner kronor.

All trafik ska genomföras med förnybara drivmedel.

– De nya avtalen ligger i nivå med kostnaden för de nuvarande avtalen. Skillnaden i de nya avtalen är bland annat att kraven är högre ställda på trygghet och säkerhet, antal fordon är utökat samt att volymen för den allmänna anropsstyrda trafiken är en del av upphandlingen. Att vi ställer krav på förnybara drivmedel är i linje med regionens miljökrav, säger Teemu Lehtimäki, inköpschef för Region Sörmland.

I förhållande till den trafik som bedrivs i nuvarande avtal så utökas antalet ordinarie fordon från och med den nya trafikstarten 2021. Samtliga specialfordon utrustas med hjärtstartare och det kommer vid behov finnas tillgång till bilbarnstol och babyskydd, samt att bårfordon utrustas med särskilt bårbälte för barn.

Nytt är också att leverantörerna har möjlighet att erhålla bonus utifrån tre kriterier; förarens bemötande, nöjdhet med själva resan och trygghet.

– För många av våra invånare har den här typen av resor en avgörande betydelse i vardagen. Därför är det viktigt att säkerställa hög kvalitét och med dessa avtal får vi verkligen möjlighet att göra det, säger Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson(S).

– I och med detta sätter vi extra fokus på resenären, både när det gäller trygghet och nöjdhet. Att vi dessutom premierar leverantörerna för detta är ett lyft med de nya avtalen, säger Hanna Bergström, verksamhetschef för Serviceresor och Servicecenter Sörmland.

De nya avtalen i korthet:
Avtalsvärde: ca 117 mnkr/år
Avtalslängd: 4 år
Avtalsområden: Eskilstuna, Flen, Gnesta-Trosa, Katrineholm-Vingåker, Nyköping-Oxelösund, Strängnäs
Krav på förnybara drivmedel
Antal fordon: 134, varav 74 personbilar och 60 specialfordon
Bonus: Förarens bemötande, Själva resan, Trygghet med resan.
Hjärtstartare i samtliga specialfordon
Bilbarnstol och babyskydd ska finnas tillgängligt vid behov
Bårfordon ska vara utrustade med särskilda bälten avsedda för transport av barn på bår.
Samtliga förare som kör i avtalet ska vara certifierade för serviceresor i Sörmland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)