Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krav på munskydd i dansk kollektivtrafik – kan bli verklighet även i Sverige

Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik samt trafikregionråd i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

”Munskydd kan bli en realitet även i kollektivtrafiken i Sverige och Stockholm, både för att skydda sig själv och att visa omtanke om och skydda andra”. Det säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm samt ordförande i branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. ”Jag använder själv munskydd om jag behöver resa med kollektivtrafiken, särskilt i rusningen och vid tillfällen då det finns risk för trängsel eller är svårt att hålla avstånd”, säger Kristoffer Tamsons till bussmagasinet.se.

Tidigare har de nordiska länderna varit nära nog ensamma om att inte kräva att resenärer i kollektivtrafiken använder munskydd. Men under den gångna veckan har Finland beslutat att rekommendera resenärer att använda munskydd om det inte går att hålla distans till andra resenärer.

På fredagen fattade hälsovårdsmyndigheterna i Norge ett liknande beslut, även om munskydd inte är ett krav på alla resor. Däremot ska munskydd användas om det inte går att upprätthålla minst en meters avstånd till andra, ansikte mot ansikte.

Nu införs krav på att använda munskydd i all kollektivtrafik i Danmark, dygnet runt. Det meddelade statsminister Mette Fredriksen på en presskonferens på lördagen. Tidigare har det funnits en rekommendation att använda munskydd i rusningstid. Kravet börjar gälla om en vecka, lördagen den 22 augusti.

Mycket talar nu för att Sverige kommer att följa efter grannländerna.

– Går det inte att undvika trängsel och social distansering rekommenderar världshälsoorganisationen WHO att munskydd kan användas i exempelvis kollektivtrafiken. Det är också en linje som stöds av nära nog hela vår omvärld. Det blir mer och mer tydligt att munskydd kan ha en effekt, men det är inte första åtgärden, inte heller den andra. Det är dock en åtgärd, säger Kristoffer Tamsons.

– Jag tycker inte vi ska utesluta att munskydd blir en realitet även i kollektivtrafiken i Sverige och Stockholm, särskilt i sammanhang eller vid tillfällen då det inte går att undvika trängsel eller hålla avstånd. Detta såväl för att eventuellt skydda sig själv som för att visa omtanke om och skydda andra.

Själv tar Kristoffer Tamsons på sig munskydd när han åker kollektivt.

– Jag känner mig både trygg med att använda munskydd och gör det om jag behöver resa med kollektivtrafiken, särskilt i rusningen och vid tillfällen då det finns risk för trängsel eller är svårt att hålla avstånd. För mig är det ett sätt att vara ett gott exempel samt visa omtanke om medresenärer och medmänniskor.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)