Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viktig lättnad för turistbussar, taxi och besöksnäring – omställningsstödet förlängs

Regeringen förlänger omställningsstödet – en viktig lättnad för många bussföretag och företag i besöksnäringen. Foto: Riksbanken.

Regeringen beslutade på fredagen att förlänga omställningsstödet för företag att också omfatta månaderna maj, juni och juli 2020. Ursprungligen gällde omställningsstödet endast mars och april. För hela persontransportsektorn, inklusive buss- och taxiföretag, samt för besöksnäringen innebär det en betydande ekonomisk lättnad. Bakgrunden är covid-19-pandemins fortsatta skadeverkningar för företagen. Regeringens förslag om förlängt omställningsstöd bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Förlängningen av stödet beräknas kosta staten sju miljarder kronor i år och ytterligare två miljarder nästa år. Inte minst Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, har enträget begärt en förlängning av omställningsstödet.

Omställningsstödet trädde i kraft i juni i år. Syftet med stödet är att göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen till följd av covid-19-pandemin och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.

Det står nu klart, skriver regeringen i ett pressmeddelande, att krisens inledande skadeverkningar påverkade företagen kraftigt även under maj månad på liknande sätt som i mars och april.

Många företag som bedriver säsongsverksamhet under sommaren, inte minst inom besöksnäringen, har drabbats mycket hårt under juni och juli. Företag och organisationer kan även ha drabbats av beslutet om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Stödet förlängs därför med ytterligare tre månader, heter det i regeringens pressmeddelande.

För att stöd ska beviljas för maj 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019. För att stöd ska beviljas för juni och juli 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli 2019.

På samma sätt som tidigare ges omställningsstöd med 75 procent av det procentuella omsättningstappet, beräknat på företagets fasta kostnader för maj-juli 2020. För stödperioden maj 2020 ges omställningsstöd med högst 75 miljoner kronor per stödberättigat företag och för stödperioden juni och juli 2020 ges omställningsstöd med högst 150 miljoner kronor per stödberättigat företag.

Regeringen uppger att man arbetar för att ändringarna ska kunna träda i kraft så snart som möjligt. Det befintliga omställningsstödet har godkänts av EU-kommissionen. Eftersom stödet nu utökas till nya perioder blir det ett nytt statsstöd, som måste godkännas av EU-kommissionen innan det får börja tillämpas.

– Ett stort steg i rätt riktning! Bra att vi alla i bussbranschen har varit så tydliga när vi pekat på fortsatta behov och bra att så många medlemsföretag i Sveriges Bussföretag vittnat om att en hel näring riskerar att slås ut utan förlängda stöd, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

Även besöksnäringens branschorganisation Visita välkomnmar besekedet att omställningsstödet förlängs.

– Det är ett efterlängtat och välkommet besked som lämnats idag och det är tydligt att regeringen och dess samarbetspartier lyssnat på besöksnäringen, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)