Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina och Bergkvarabuss hjälper skånska tågresenärer

Både Nobina och Bergkvarabuss ska rycka in när det strular till sig för Öresundstågen. Foto: Nobina.

Både Nobina och Bergkvarabuss ska rycka in och köra ersättningstrafik för Öresundstågen när dessa drabbas av oplanerade störningar. SJ Öresund har skrivit avtal med de båda bussföretagen om ersättningstrafiken från och med december.

Avtalet omfattar ersättningstrafik de 48 första timmarna efter att en oplanerad trafikstörning inträffat. Genom avtalet kommer de båda bussföretagen att samarbeta. Avsikten i avtalet är att få igång ersättningstrafiken så tidigt som möjligt och därefter snabbt etablera en stabil och pålitlig ersättningstrafik.

Utöver att skapa förutsättningar som möjliggör korta inställelsetider är fokus på att ge tydlig och relevant information till resenärerna.

– Vi vet att oplanerade störningar är en källa till missnöje hos resenärerna. Därför känns det extra bra att kunna avtala om ett nära samarbete med både Nobina och Bergkvara. De båda bussföretagen har lång erfarenhet och tillsammans mycket omfattande resurser, säger Anders Gustafson, vd för SJ Öresund.

I december tar SJ Öresund över drift och större delen av underhållet för Öresundstågen. I upphandlingen som SJ Öresund vann ställdes höga krav på en effektiv och robust ersättningstrafik. Genom det nya avtalet finns nu resurser och organisation för att uppfylla upphandlingen och beställarnas krav. SJ uppger att ambitionen är att resenärerna ska märka en tydlig förbättring när SJ Öresund tar över trafiken.

– Att få ombord Nobina och Bergkvara buss är ett viktigt steg i våra förberedelser inför trafikstarkt. Det är ett gediget arbete för att få allt på plats och det går i huvudsak enligt plan. Vi ser alla fram emot att starta trafiken i december, säger Anders Gustafson.

Avtalet om ersättningstrafik vid oplanerade störningar löper under fyra år med möjlighet till förlängning. Nobina fick tidigare i år uppdraget att samordna all planerad ersättningstrafik för den spårbundna trafiken inom Öresunds- och Pågatågssystemet.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)