Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny flextrafik införs i Västerås

Dagens flexlinje i Västerås ska ersättas av flextrafik. Foto: VL.

Om en månad, den 31 mars läggs Flerxlinjen i Västerås ner. Istället kommer flextrafiken som blir en del av den allmänna kollektivtrafiken och är ett komplement till stadsbussarna i Västerås. Det innebär bland annat att flextrafiken delas in i tre områden, får samma biljetter som den allmänna kollektivtrafiken och blir tillgänglig för alla.

Den nya flextrafiken riktar sig till resenärer som är i behov av korta gångavstånd, extra hjälp vid på- och avstigning och ett lugnare tempo. Precis som med Flexlinjen behöver resenärer boka sin resa via Kollektivtrafikförvaltningens beställningscentral, tidigast 14 dagar före och senast 60 minuter innan önskad avresa. Resenärerna hämtas sedan upp vid närmast bokad flexhållplats.

Från den 31 mars blir flextrafiken en del av den allmänna kollektivtrafiken, vilket innebär att resenärer inte behöver ansöka om ett särskilt tillstånd för att resa med flextrafiken. Idag behöver resenärer uppfylla vissa krav för att kunna resa med Flexlinjen, till exempel att resenären ska ha fyllt 65 år. Men med den nya flextrafiken tas kraven bort och trafiken blir tillgänglig för alla.

– Syftet med förändringarna är att förenkla och förbättra trafiken för resenärerna. Genom förändringarna blir det bättre struktur på den anropsstyrda flextrafiken, vilket ökar effektiviteten, resandet och kvaliteten i trafiken, säger Tommy Levinsson (S), ordförande kollektivtrafiknämnden i Region Västmanland.

Flextrafiken kommer att köras inom tre områden i Västerås: väster, norr och öster. Varje område har ett antal flexhållplatser där resenärer kan bli upphämtade eller gå av.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)