Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu lanserar Scania nya Irizar i6s

Scania och Leka introducerar nu nya Scania Irizar i6S på den svenska marknaden.

Scania Sverige introducerar nu i samarbete med den spanska busstillverkaren Irizars svenska importör Lecab den nya generationen av Scania i6S på den svenska bussmarknaden. Den nya generationen heter Scania Irizar i6S Efficient och hade världspremiär för några veckor sedan, vilket vi då rapporterade om (klicka här).

Bussen kan fås med digitala backspeglar.

De största nyheterna är en minskning av bränsleförbrukningen och utsläpp med upp till 13%, minskning av vikten med 830 kg och att den aerodynamiska koefficienten nu blivit hela 30% lägre. Den nya generationen erbjuds i utföranden både för linjetrafik (klass 2), expresstrafik och turisttrafik.

Förarplatsen har fått en ny utformning. Samtliga bilder: Scania/Irizar.

En nyckel till den nya generationens minskade utsläpp och bränsleförbrukning är bussens aerodynamiska prestanda. En stor del av fronten på fordonet och taket har modifierats. Även vindrutans krökning och de övriga främre fönstren har omarbetats för att minska luftmotståndet så mycket som möjligt. Dessutom finns möjlighet att ersätta backspeglarna med digitala backspeglar som ger bättre vidvinkelseende i alla ljus- och väderförhållanden. Dessa modifieringar ger förbättringar i förarens direkta och indirekta synfält.

Bussen finns med Scanias drivlina 13L med motorer på 410, 450 och 500 hästkrafter som alla går att köra på diesel, HVO och RME. Bussen kan även fås med en 410 hästkrafters gasmotor som ger en räckvidd på över 100 mil på en tankning av flytande Biogas (LBG) och minskar klimatavtrycket med upp till 90%.

För att minska vikten har varje komponent på drivlina, chassi och kaross analyserats och vikten har reducerats, samtidigt som viktfördelningen också har gjorts mycket bättre. Höghållfast stål och lättare kompositmaterial används nu istället för traditionella konstruktionsmaterial. Tack vare dessa innovationer har man också kunnat öka utrymmet för passagerare, förbättrat ergonomi och komforten inne i bussen.

Förarplatsen har fått en ny design. Bussens nya klimatsystem är fullt anpassat för nordiskt klimat. Scania Irizar i6S Efficient har även avancerade aktiva säkerhetssystem för att förebygga olyckor. I Sverige erbjuds Scania Irizar i6s Efficient i längder från 10,8 till 15m och i 3,7m eller 3,9m höjd (över AC).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)