Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

700 kilometers räckvidd för ny elledbuss från Ebusco

Holländska Ebusco premiärvisade på fredagen 18-metersversionen av sin batteridrivna Ebusco 3.0. Foto: Ebusco.

Den holländska elbusstillverkaren Ebusco visade på fredagen upp den första serieproducerade 18 meter långa ledbussversionen av sin batteribuss Ebusco 3.0. Enligt tillverkaren har bussen en räckvidd på upp till 700 kilometer på en laddning, medan vikten endast är 14,5 ton beroende på att bussen till stor del är byggd med kompositmaterial. Passagerarkapaciteten uppgår till 150 personer.

De koboltfria LFP-batterierna har en kapacitet på drygt 350 eller drygt 500 kWh, beroende på kundens val, och är integrerade i bussgolvet, vilket ger bussen en mycket låg tyngdpunkt.

Bussens låga vikt gör det möjligt att ha enkelhjul på samtliga axlar vilket i sin tur gör det möjligt att ha en mittgång på 90 centimeter i bussens hela längd. Det bidrar till att göra passagerarflödena i bussen smidigare, samtidigt som tillgängligheten för rörelsenedsatta personer eller barnvagnar blir bättre.

Sidoväggarna i komposit är isolerade med skum som minskar energiförbrukningen för värme- och kylsystemet och bidrar till att räckvidden blir längre.

Ebusco har redan fått ett antal order på modellen, bland annat från Svealandstrafiken i Örebro och från Connect Bus för trafik i Växjö.

Företaget uppger att man nästa år kommer att skala upp produktionen och etablera en särskild produktionslina för ledbussar.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Hur långt ett tomt och olastat fordon tar sig på en laddning säger inte så mycket. Mera intressant om man började redovisa gångtid under belastning. Speciellt under kyliga förhållanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)