Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborg värst i landet på vandalisering

Arkivbild: Ulo Maasing.

Göteborg toppar den föga hedrande listan över mesta vandaliseringen av väderskydd i landet: klotter, krossade glasrutor, eldning, klistermärken och skador. Reparationer av väderskydd i Göteborg kostade mer än nio miljoner kronor i fjol enligt JCdecaux som driftar och underhåller flertalet väderskydd i Göteborg. Nu lanserar företaget en app där resenärer enkelt kan meddela JCDecaux om skadegörelse.

Förra året registrerades fler än 4000 vandaliseringar på väderskydden i Göteborg. Över 9000 gånger fick klotter och klistermärken saneras. Dessutom lagades 140 glasrutor, som krossats eller på annat sätt vandaliserats.

Prislappen för underhållet i Göteborg landar på över nio miljoner kronor. Det motsvarar exempelvis elevpengen för fler än 100 barn i Göteborgs grundskolor.

JCDecaux driftar och underhåller 550 av totalt 750 väderskydd i Göteborg. Kommunen har flest väderskydd i landet för att resenärerna ska kunna värja sig från regn, rusk och snö. Tvåan Stockholm har cirka 740 väderskydd.

Och vandaliseringen fortsätter i Göteborg. Enbart under perioden januari – mars har över 1300 vandaliseringar reparerats och drygt 3 000 borttagningar av klotter har genomförts.

Nu lanserar JCDecaux en app, Synpunktsappen, där resenärer som väntar på spårvagn eller buss snabbt och enkelt kan meddela om skadegörelse har inträffat via en app. Resenärerna behöver bara scanna en QR-kod i väderskyddet för att komma åt appen.

– Göteborg har omfattande problem med vandaliseringar och skadegörelse. Ju snabbare en felanmälan kommer in desto fortare kan vi få ordning på skadegörelsen, vilket är viktigt för att minska och i bästa fall förhindra ytterligare skadegörelse, säger Magnus Heljeberg, vd på JCDecaux.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Goa glada gubbar i Göteborg, är det bara en myt?
    För att komma tillrätta med ett problem så måste man ju utreda orsaken.
    Varför slår man sönder väderskydden? Ha ni frågat de som förstör om varför de beter sig på det viset?
    Vem slår sönder väderskydden? Barn, ungdomar, unga vuxna, alkohol & drogpåverkade eller pensionärer?
    Var slår man sönder väderskydden? Är det bara i vissa stadsdelar eller spritt över hela stan?
    Ringa in problemet och man kan lösa det, eller hitta inte grundorsaken och fortsätt slösa bort pengar som kunde användas bättre? Ta också gärna reda på hur andra städer gjort som inte har samma problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)