Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norsk bussjätte hotas av konkurs

Ett av Norges största bussföretag, Unibuss i Oslo, hotas av konkurs. Foto: Unibuss.

Ett av Norges största bussföretag, Unibuss, riskerar att gå i konkurs. En konkurs för Unibuss skulle innebära att två tredjedelar av busstrafiken i Oslo drabbas. Bakom konkurshotet ligger bland annat en stämning från busstillverkaren MAN, men också stora viten som företaget är skyldigt sedan vinterns busskaos i den norska huvudstaden.

Enligt norska medier har MAN stämt Unibuss för utebliven betalning för 76 elbussar som MAN levererat till bussföretaget. Unibuss hävdar att MAN kort innan bussarna levererades meddelade att de skulle bli tyngre än vad som var fastställt i avtalet mellan parterna.

Avisen Oslo har tagit del av ett hemligstämplat brev där MAN erkänner förhållandet men anser att det inte är skäl nog för att Unibuss ska hålla inne med betalningen.

Unibuss har också ålagts skyhöga viten efter senvinterns omfattande busshaveri i Oslo och Akershus.

De tre oppositionspartierna i Oslos kommunfullmäktige kräver nu att få ett extramöte med trafikkommunalrådet i Oslo Marit Vea, rapporterar NRK. Där kräver de besked om hur hon ska lösa situationen.

– Vi är oroliga för att kommunalrådet inte har situationen under kontroll. Det här är en kritisk situation för Oslo kommun, säger på Sirin Stav, Mikljöpartiet de Grönne, på onsdagen till NRK.

Unibuss är ett helägt dotterbolag till Sporveien AS som ägs av Oslo kommun.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)