Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för VR:s tillväxt i Sverige

Det är nu klart att VR växer i Sverige genom att köpa MTRX. Foto: VR.

Det är nu klart med ytterligare expansion i Sverige för det statliga finska järnvägsbolaget VR. Sedan Konkurrensverket godkänt affären har VR:s förvärv av snabbtågs-verksamheten MTRX slutförts på torsdagen. Säljare är MTR Nordic. Sedan tidigare driver genom sitt dotterbolag VR Sverige buss- och regiontågstrafik på en rad håll i Sverige.

Köpet innebär att VR kommer att fortsätta MTRX:s trafik mellan Stockholm och Göteborg. Förvärvet innebär också att alla de cirka 130 MTRX-anställda blir en del av VR:s fjärrtågsverksamhet.

VR uppger att man genom förvärvet siktar på lönsam tillväxt och att företaget förbereder sig för ökande järnvägskonkurrens i Finland genom att få erfarenhet i Sverige från en konkurrensutsatt marknad för fjärrtrafik.

Förvärvet ska även stärka VR:s marknadsposition inom den svenska upphandlade trafiken.

VR Group driver genom sitt dotterbolag VR Sverige buss- och regiontågstrafik på en rad håll i Sverige. I Storstockholm kör VR busstrafik i flera områden, likaså två spårvägslinjer samt Saltsjöbanan. VR kör också buss i Helsingborg och Kristianstad, samt regionaltåg i Skåne, Östergötland, Bergslagen och Gävleborg.

Som vi nyligen rapporterat (klicka här) siktar den finska regeringen på en delvis privatisering av VR. I förra veckan fattade regeringen ett principbeslut när det gäller den statens ägande i bland annat en rad företag.

Idag äger den finska staten 100 procent av VR Group . Enligt regeringens förslag ska den statliga ägarandelen uppgå till minst 50,1 procent. Slutligt beslut fattas av den finska riksdagen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)