Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Konkurshotat kommunägt bussföretag rekonstruerat

Det konkurshotade, svårt förlusttyngda kommunägda bussföretaget Unibuss i Oslo har räddats i en rekonstrution. Foto: Ruter.

Det konkurshotade stora norska bussföretaget Unibuss har räddats i en rekonstruktion som blev klar på fredagen. Bolaget svarade tidigare för cirka 70 procent av busstrafiken i den norska huvudstaden samt all busstrafik i grannkommunen Bærum med dess cirka 120 000 invånare. Till stor del har skattebetalarna fått stiga in och rädda krisbolaget genom ett avtal mellan kreditorerna Sporveien, ägd av Oslo kommun, trafikhuvudmannen Ruter och Danske Bank.

Unibuss har länge brottats med ekonomiska problem, men krisen förvärrades i vintras. Unibuss hade då stora problem med sin trafik och trafikhuvudmannen Ruter krävde viten på 60 miljoner kronor. Den 13 maj begärde företaget, som ägs av kommunägda Sporveien, rekonstruktion.

Nu har Unibuss´ kreditorer Sporveien, Ruter och Danske Bank träffat avtal om en rekonstruktion. I praktiken finansieras denna till stor del av skattebetalarna i Oslo och det angränsande fylket (länet) Akershus.

På vägen till rekonstruktion sålde Unibuss sin turistbussverksamhet, Unibuss Tur, till privata Oslobuss. Dessutom sa man upp tre av sina trafikavtal med Ruter. Ruter har dock fortsatt fortsatt med trafiken genom ett nödavtal, samtidigt som man har inlett en ny upphandling av de tre avtalsområdena.

Ruters ägare, det av Oslo kommun ägda Sporveien, presenterade också på fredagen sin årsredovisning för 2023. Av denna framgår att Sporveiskoncernen 2023 gjorde ett underskott på 289,1 miljoner norska kronor (288,5 miljoner SEK) förra året jämfört med ett överskott på 285,2 miljoner norska kronor (284,6 miljoner SEK) året innan.

Unibuss resultat för 2023 landade på -439,4 miljoner norska kronor (-438,5 miljoner SEK). Året innan var resultatet -35,4 miljoner (-35,3 miljoner SEK).

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)