Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rädda Barnen i samarbete med SL om trygghet för unga

Många unga känner sig otrygga i kollektivtrafiken på kvällen. Foto: Ulo Maasing.

Storstockholms Lokaltrafik, SL, och Rädda Barnen inleder ett samarbete för att öka tryggheten för barn och unga i kollektivtrafiken. 2011 gjorde Rädda  Barnen en stor undersökning, Ung Röst 2011, som visade att många unga känner sig otrygga i kollektivtrafiken.

Undersökningen, som gjordes bland elever i sexan, åttan och första året på gymnasiet, visade att 27 procent av eleverna sällan eller aldrig kände sig trygga i kollektivtrafiken på kvällen.

Därför går nu Rädda Barnen och SL ut på Stockholms skolor för att informera om SL:s trygghetstelefon, 020-120 25 25. Ungdomar har deltagit i arbetet att ta fram materialet.

Bland det som ungdomarna önskar sig är fler vuxna det som står högst på önskelistan.

Ur det material som ska användas på skolorna hämtar vi den här sanna historien:

”Hanna är17 år och ringde 020-120 25 25 när hon väntade på bussen sent en kväll och en bil kröp förbi flera gånger på ett otäckt sätt. Trygghetscentralen skickade omedelbart en patrull ordningsvakter som kom till busshållplatsen just som bilen stannade – då rivstartade den och försvann! Och Hanna fick självklart sällskap av vakterna tills bussen kom.”

– Trygghetstelefonen är bemannad dygnet runt och den som känner sig otrygg i trafiken kan ringa och få hjälp. Det har visat sig att ungdomar inte känner till att de kan ringa till trygghetscentralen om de känner sig utsatta eller någon jobbig situation uppstår. Genom samarbetet med Rädda Barnen har vi möjlighet att få ut information om numret till elever på Stockholms skolor, säger Kent Martin på trygghetscentralen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)