Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppsalaprotester vann inte gehör

Namninsamlingar och protestdemonstrationer lönade sig inte. I Uppsala blir 30-dagarskortet för bussresor 50 procent dyrare. Foto: Ulo Maasing.

Namninsamlingar och protestdemonstrationer lönade sig inte. I Uppsala blir 30-dagarskortet för bussresor 50 procent dyrare. Foto: Ulo Maasing.

De protester som har riktats mot den nya enhetstaxan i Uppsala län fick inget gensvar hos den politiska majoriteten i Uppsala läns landsting. På tisdagseftermiddagen klubbades enhetstaxan för 30-dagarsskort av landstingsfullmäktige. För resenärer innebär det att de kommer att kommer att kunna resa i hela UL-området med ett enda kort, oavsett om resorna görs med stadsbuss, regionbuss eller Upptåget. Baspriset för en 30-dagars periodbiljett blir 790 kronor.

Protesterna riktades mot att den nya taxan skulle innebära en 50-procentig prishöjning för den som reser på månadskort med de gröna stadsbussarna i Uppsala.

För enkelbiljetter blir det fem zoner: Uppsala tätort, närområde Uppsala, övriga länet, utanför länet (till exempel Gävle, Sala, Västerås och Strängnäs) och Arlanda. Priset på enkelbiljetter blir 25 kronor per zon.

Förändringarna införs från den 1 april. Landstingsfullmäktige gav också kollektivtrafiknämnden i uppdrag att se över möjligheten att utvidga zon 1 så att ytterligare tätorter ingår i zonen. Mot beslutet reserverade sig Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

(MP) ville att tt priset för en 30-dagars periodbiljett i länet skulle fastställas till 650 kronor samt att zon 1 för enkelbiljetter utvidgas till att gälla alla orter inom cirka 11 km från Uppsala. (SD) och (V) ville att periodkortet för stadstrafiken i Uppsala skulle behållas med ett pris på 550 kronor och att det länstäckande kortet skulle kosta 890 kronor.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)