Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Världens största snabbladdningsstation för elbussar

Foton

En batteribuss från den kinesiska busstillverkaren Foton med batterier från amerikanska Microvast ultrasnabbladdas, på världens största snabbladdningsstation för elbussar.

Världens hittills största station för snabbladdning av elbussar har invigts i Kinas huvudstad Peking. Stationen, Xiaoying kollektivtrafikterminal, klarar att ladda totalt 30 elbussar samtidigt via 25 laddare på 360 kilowatt (kW) och fem på 90 kW.  

Den väldiga laddstationen ligger i stadsdelen Chaoyang i Peking och har byggts av det statliga kinesiska elnätsbolaget för att möta behoven hos den snabbt växande flottan av batteribussar i den kinesiska huvudstaden.

Xiaoyingterminalen betjänar mer än tio batteribusslinjer som utgår därifrån. Ursprungligen byggdes terminalen för gas- och gashybridbussar, men har nu ställts om för att betjäna helelektriska bussar med utrasnabbladdning.

När en buss kommer in på terminalen tas den emot av personal som ser till att snabbladdningen av bussens batterier görs på 10 – 15 minuter. Därefter kan bussen köra flera varv på linjen innan det är dags för en ny laddning. Det innebär att laddning sker två – tre gånger varje trafikdag samtidigt som bussföraren har en rast.

Den snabba ökningen av elbussar i Peking gör att man nu i staden planerar för fler stora stationer för ultrasnabbladdning av elbussar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)