Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europeisk bussbransch: Öppna Europa på riktigt!

21 organisationer i europeisk bussnäring kräver i ett gemensamt upprop till samtliga EU-regeringar att bussturismen och internationell busstrafik ska få rimligare villkor. Foto: Volvo Bussar.

21 organisationer i europeisk bussnäring kräver i ett gemensamt upprop till samtliga EU-regeringar att bussturismen och internationell busstrafik ska få rimligare villkor. Foto: Volvo Bussar.

Bussbranschen i Europa går nu ut med ett brett upprop för ett Europa som öppnas på riktigt för bussresor och bussturism. De lagar och regler som finns när det gäller bussresor har under de senaste årtiondena konsekvent motarbetat busstrafiken som mer än något annat är en näring som för människor samman, både européer och besökare, heter det i uppropet som är undertecknat av 21 tunga organisationer i europeisk bussnäring.

Bland undertecknarna finns en rad bussbranschorganisationer inräknat Sveriges Bussföretag, liksom de europeiska fordonstillverkarnas organisation ACEA. Bland de andra organisationer som står bakom uppropet finns den internationella vägtransportorganisationen IRU, det tyska bussbranschförbundet BDO och brittiska Confederation of Passenger Transport, CPT.

I uppropet riktar den europeiska bussbranschen kritik mot flera nya nationella och lokala initiativ i olika medlemsstater i EU. Det gäller momsregler, begränsningar av busstrafiken i städer och andra regler som avskräcker europeiska bussföretag att köra internationell trafik.

– Det begränsar den fria rörligheten för människor inom EU och hindrar bussföretag att erbjuda persontransporter med hög kvalitet till Europas invånare, heter det i uppropet.

– Med sina mer än 300 000 företag, främst små och medelstora, sysselsätter europeisk bussbransch direkt mer än två miljoner människor. Näringen är själva ryggraden när det gäller kollektiv persontrafik, både på korta och långa avstånd.

I uppropet, som går till samtliga 28 regeringar i EU, begär företagen att EU:s medlemsstater ger bussföretagen de villkor som behövs för att företagen ska kunna erbjuda människor rese- och mobilitetstjänster med hög kvalitet.

Bussbranschen kräver också att EU-länderna sätter stopp för den växande byråkratin i EU och harmoniserar och minskar den administrativa bördan på trafikföretagen. Dessutom kräver bussbranschen att busstrafiken skattemässigt ska få samma villkor som annan kollektivtrafik.

Uppropet lanseras inför den konferens om turistbussens framtid som IRU arrangerar på fredagen i anslutning till mässan Busworld i Kortrijk i Belgien.

På konferensen medverkar bland andra Tomas Byberg, VD Byberg & Nordin och vice ordförande i Sveriges Bussföretag i en paneldiskussion kring utvecklingen av framtidens klimatsmarta och rena fordon.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)