Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Alliansen vill sänka skatten på eldriven kollektivtrafik

En elbuss laddar batterierna med beskattad el vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Partiledarna för Alliansen förklarade på tisdagen gemensamt att man vill se över skatten på eldriven kollektivtrafik. I praktiken betyder det att man vill ha bort elskatten för el till elbussar. Spårbunden kollektivtrafik, som spårvägar och tunnelbanor, betalar idag ingen elskatt. Däremot belastas el till elbussar med sådan skatt.

– Vi ska se över möjligheten att sänka skatten på all eldriven kollektivtrafik, sa centerledaren Annie Lööf under en pressträff på den eldrivna färjan Stena Jutlandica på Danmarksterminalen i Göteborg på tisdagen.

– Sveriges Bussföretag välkomnar Alliansens utspel. Att eldriven busstrafik ska beskattas hårdare än annan eldriven kollektivtrafik är märkligt. Särskilt i en tid när alla goda krafter arbetar för en omställning till en fossilfri fordonsflotta och där bussbranschen redan idag går i bräschen för en förnyelsebar och klimatsmart transportsektor, då över 80 procent av den svenska bussarna kör på förnyelsebara drivmedel, kommenterar Anna Grönlund, branschchef och vice VD Sveriges Bussföretag.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)