Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dämpad framtidstro hos bussresearrangörer

Nattsvart, är det ord som Johan Ekman, Ekmanbuss Flexibussitet använder om dagens situation. Foto: Ulo Maasing.

Regeringens besked om lättade restriktioner för resor inom Sverige har långt ifrån mötts med ett stort reseintresse från allmänheten, uppger bussföretag och bussresearrangörer som vi talat med. ”Nattsvart”, säger Johan Ekman, Ekmanbuss Flexibussitet. Andra talar om akut stödbehov och långvarigt stöd. Men viljan att överleva krisen och skapa en framtid för företagen finns där också.

Av Paula Isaksson

Vi har ringt runt till några av de bussföretagare som vi talade med den 24 mars (klicka här) och som då hyste en stor oro för framtiden. Läs hur de ser på dagens situation:

Elisabet Angelin, Angelin Transporter.

Elisabet Angelin, Angelin Transporter AB med varumärket Tomas Buss:
– Vi gick i konkurs med Tomas Buss och resebyrån Gotravel i slutet av mars, men har sedan tidigare ett bolag som heter Angelin Transporter AB som vi precis har startat om i. Vi har fått trafiktillstånd och som det ser ut kommer vi att fortsätta använda varumärket Tomas Buss. Även om det sker i ny kostym är vi samma människor bakom trafiken och kommer att erbjuda transporter åt företag, föreningar, privatpersoner, konferensresor med flera, alltså det klassiska beställningssortimentet. Vi har några få bokningar i dagsläget men har inte marknadsfört oss utan vill smyga igång.

– Både jag och min man André har väldigt svårt att tänka oss ett liv utan bussar. Jag är 35 år och min man 37 och vi vill inget annat än att vara kvar i branschen. Det är en stor chanstagning och vi satsar hela våra liv i det här. Drivkraften har varit det stöd som vi har fått från både vår personal och våra kunder. Folk tycker att vi har gjort ett bra jobb.

– I och med att läget ser ut som det gör tror vi dock att det blir svårt att starta upp resebyråverksamheten igen. I varje fall kommer vi inte att ha paketresor som riktar sig till enskilda individer utan bara vända oss till färdiga grupper.

Petter Hörvall, Hörvalls Buss. Foto: Patrik Hansson.

Petter Hörvall, Hörvalls Buss
– Att reseförbudet hävs den 13 juni kommer inte att förändra något för vår del. Beställningstrafiken till Norge över sommaren är helt död, vi brukar annars ha rätt mycket upp till Lofoten.

– Flygbusstrafiken med inkommande till Kiruna är också ganska död och det beror på att vi bara har ett flyg dit om dagen. När det inte kommer några flyg kommer det heller inte något folk.

– Men när det gäller Nikkaluoktaexpressen ser vi en tillströmning av bokningar och hoppas på en fortsatt positiv utveckling där.

– Detta är verkligheten som vi måste anpassa oss efter så det kommer bli en lugn sommar. Men vi har fortfarande inte behövt permittera någon av våra anställda.

Johan Ekman, EkmanBuss Flexibussitet.

Johan Ekman, EkmanBuss, Flexibussitet &
EkmanResor 1st Bussness Class
– Det är bra att något händer men samtidigt som vi fick veta att reserestriktionerna skulle hävas kom de sista avbokningarna till EkmanResor som är vår verksamhet inom business to consumer för 55-plussare. Fortfarande gäller ju reseförbud för fullt friska 70-åringar men inte heller de som är 60 år vågar resa oavsett vad statsminister Stefan Löfven säger.

– Så det ser nattsvart ut för oss. Den lilla ljusstrimman som kom visade sig vara ett mötande tåg. Våra resenärer har gett upp och ska inte ut och åka alls nu. EkmanResor är parkerat och vi har ingen anställd kvar. Däremot kostar vår andra verksamhet EkmanBuss oss förskräckligt mycket pengar. Jag ser ingen ljusning alls men skulle önska att jag kunde göra det.

Tobias Ellénius, Ellénius Buss.

Tobias Ellénius, Ellénius Buss
– Vi tror att det här blir en långdragen process på 36 månader innan vi kan se en reell återhämtning för branschen. Folk kommer att se över sina resmönster och semestra mer i hemlandet och i större utsträckning i egen bil. Det kommer också ta väldigt lång tid innan de större arrangemangen kommer igång igen, som till exempel mässor som idag skjuts upp med 12 till 15 månader.

– Buss i beställningstrafik och flyg är förmodligen de två näringar som kommer att behöva längst tid att återhämta sig. Svensken kommer att boka hotell och camping men inte åka i grupp. Vi är de största förlorarna, dock tror jag att bussbolag som kör idrottsresor blir mindre påverkade än oss, idrotten börjar ju normaliseras igen.

– Trots allt börjar vi få in förfrågningar men det mesta ligger sent i höst. Jag har förespråkat att branschen ska titta på en ”post corona” och skulle vilja se att vi som finns kvar i oktober, november får ett långvarigt stöd istället för det omställningsstöd som delas ut till alla företag som existerar.

Tomas Byberg, Byberg & Nordin.

Tomas Byberg, Byberg & Nordin
– Vi har inte märkt någon som helst skillnad efter att man hävde reseförbudet. Inte en enda förening eller ett enda företag har hört av sig och det har heller inte gjorts några singelbokningar till arrangemang. Utan det är fortfarande helt dött för bussnäringen och jag tror att det kommer ta lång tid för branschen att återhämta sig. Även om Byberg & Nordin har andra ben att stå på slår det här lika hårt mot vår beställningstrafik och programverksamhet som för andra bolag.

– Nu är det ännu mer akut med stöd till svensk bussnäring när det gäller beställningstrafiken. Min uppfattning är att de satsningarna som har gjorts på bidrag till företag har varit alldeles för generella. Jag kan förstå att det är lättare att besluta om övergripande åtgärder, men bidragen hamnar inte hos rätt bolag och stöttar inte upp de näringar som har allra störst behov av stöd, som den svenska charterbussverksamheten.

På måndag arrangerar Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, ett avgiftsfritt webinarium om resandet: Vågar vi resa tillsammans igen? I webinariet diskuteras hur trafikföretag runt om i Sverige nu rustar för att skapa säkra och attraktiva resor för dem som vill mötas, uppleva nya besöksmål och få nya intryck. Läs mer om webinariet genom att klicka här. Där finns också en länk till anmälan. Webinariet är öppet för alla.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Anna och Ulrika möter..., Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)