Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enbart elbussar i Danmarks sex största städer

Danmarks sex största städer åtar sig att alla nya stadsbussar från nästa år ska vara batteribussar eller bränslecellsbussar. Foto: Movia.

Danmarks sex största städer kommer från nästa år endast att upphandla trafik med elbussar. De sex städerna har skrivit klimatavtal med den danske transportministern Benny Engelbrecht om satsningen. De sex städerna svarar idag för cirka en fjärdedel av den samlade kollektivtrafiken med buss i Danmark. De sex städerna är Köpenhamn, Odense, Århus, Ålborg, Vejle och Fredriksberg. Avtalet syftar till att stödja och påskynda en grön omställning av landets kommuner. Köpenhamn kan också få zoner där endast emissionsfria fordon tillåts.

– Eftersom de sex städerna idag står för cirka en fjärdedel av den samlade kollektivtrafiken är det också naturligt att de ska vara en drivkraft i omställningen av kollektivtrafiken. Jag hoppas och tror att fler kommuner och städer följer efter och ansluter sig till de mål som landets största kommuner nu förpliktigar sig till, säger transportminister Benny Engelbrecht.

Förutom att alla nya bussar för kollektivtrafiken ska vara batteri- eller bränslecellsbussar har också fem av städerna åtagit sig att ställa om kommunernas egen fordonspark. Fyra av dessa förpliktigar sig till att alla nyleasade eller nyinköpta kommunägda personbilar ska vara nollemissionsfordon redan från i år eller nästa år.

I Köpenhamns kommun ska alla nya bussar från i år vara nollutsläppsbussar och samtliga dieselbussar utbytta mot nollemissionsbussar senast 2025. Dessutom ska regeringen tillsammans med kommunen undersöka hur nollemissionszoner kan införas på försök.

I Århus ska alla nya stadsbussar och kommunala personbilar vara utsläppsfria från i år. I Ålborg ska alla nya stadsbussar vara nollemissionsbussar från nästa år och alla nya kommunala personbilar ska vara nollemissionsfordon från 2025. Samtidigt pågår nu arbetet med att etablera Danmarks första BRT-linje i Ålborg.

I Odense ska alla nya stadsbussar och kommunägda personbilar vara nollemissionsfordon från nästa år. Även Vejle ska från nästa år endast skaffa nollemissionsbussar och nästa år också ha en färdig plan för att alla kommunens egna fordon ska ställas om till utsläppsfria.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)