Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge fortsätter att gå före Sverige

Den norska regeringen förstärker det riktade stödet till landets expressbussar. I Sverige får expressbussarna inget sådant stöd. Foto: Mads Kristiansen/Vy Buss.

Den norska regeringen fortsätter att ge starkare stöd än den svenska till kollektivtrafiken under covid-19-pandemin. På tisdagen la den norska regeringen i stortinget fram ett förslag till reviderad budget för det här året. Budgeten innebär en kraftig ökning av krisstödet till kollektivtrafiken. Dessutom ökar stödet till expressbussarna, som i Sverige inte får något riktat stöd.

Den norska regeringen vill satsa ytterligare motsvarande 1,54 miljarder svenska kronor till regionerna (fylkeskommunerna) som kompensation för förlorade biljettintäkter i år på grund av covid-19-pandemin. Redan tidigare i år har regionerna fått 1,26 miljarder för detta.

Det betyder att de norska regionerna i år får minst 2,8 miljarder SEK i kompensation för förlorade biljett intäkter i kollektivtrafiken. I Sverige, med dubbelt så många invånare, uppgår regeringens stöd i år till tre miljarder. Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik bedömer samtidigt att kollektivtrafikens intäktstapp i år uppgår till 8,5 miljarder, medan det i Norge bedöms bli 4,4 miljarder.

– Det ökade stödet till kollektivtrafiken är välkommet, men räcker inte alls om antalet betalande passagerare inte ökar dramatiskt efter sommarsemestrarna. Men regeringen öppnar för att öka stödet när man har mer information om passagerarutvecklingen till hösten, säger Jon H Stordrange, vd i branschorganisationen NHO Transport.

Norge ger också ett riktat stöd till expressbussarna. Tidigare har i år drygt 100 miljoner svenska kronor anslagits för att stötta expressbusstrafiken. Nu vill regeringen öka det stödet med ytterligare 28 miljoner. I Sverige finns inget sådant, riktat stöd.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)