Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora byggnader ska ge BRT skjuts

Foto: Transportministeriet, Danmark/Ulrik Jantzen.

Utbyggnaden av de första BRT-linjerna i Köpenhamnsområdet ska främjas genom att det blir möjligt att uppföra större byggnader vid vissa hållplatser. Därmed skapas mer trafikunderlag, samtidigt som man kan undersöka i vilken utsträckning människor som arbetar, bor eller verkar i de större byggnaderna använder sig av BRT-linjerna för sina resor. Det är innebörden i ett försöksprojekt som den danska regeringen väntas klubba inom kort.

BRT, Bus Rapid Transit, är busslinjer med hög standard som körs på egna vägar eller i egna körfält och håller en hög reshastighet.

Sammanlagt fem kommuner i det danska huvudstadsområdet har ansökt om möjligheten att få bygga större fastigheter vid sammanlagt nio BRT-hållplatser på två BRT-linjer. Linjerna ska till hälften finansieras av den danska staten medan den andra hälften av finansieringen ska ske lokalt. Satsningen ingår i den infrastrukturplan som den danska regeringen presenterade i somras med stöd av flera andra partier i folketinget.

Som exempel på större byggnader som kan uppföras vid BRT-linjernas hållplatser nämnder det danska transportministeriet stora kontorskomplex eller hotell- och konferensanläggningar.

Syftet med försöksprojektet är att stödja etableringen av de första BRT-linjerna i Köpenhamnsområdet genom att göra det möjligt med tätare bebyggelse i konkreta områden kring linjerna. Dessutom ska försöket visa om de många människor som använder byggnaderna väljer BRT-bussar framför bil för sina resor.

– Det är viktigt att skapa ett attraktivt kollektivtrafiknät i huvudstadsområdet som kan bidra till att flytta fler från bil till kollektivtrafiken. BRT-lösningar på de två linjerna 200S och 400S kommer att vara gröna och mobilitetsfrämjande. De kommer att stärka den tvärgående kollektiva trafiken i huvudstadsområdet, bland annat genom att binda samman en rad S-tågslinjer, det vill säga pendeltågslinjer, säger den danske transportministern Benny Engelbrecht.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)