Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en förlust för Gotlandsbuss

Går emot Gotlandsbuss än en gång. Foto: Ulo Maasing.

Samverkansbolaget Gotlandsbuss, som häromåret förlorade den uppmärksammade upphandlingen av all busstrafik på Gotland, har förlorat ännu ett mål mot Region Gotland. Det är förvaltningsrätten i Stockholm som har gått emot Gotlandsbuss´ krav på att få trafikavtalet mellan regionen och den nya entreprenören Bergkvarabuss upphävt.

Det var i våras som Gotlandsbuss vände sig till domstolen och hävdade att den nya operatören inte alls kör så mycket av trafiken på biogas som trafikavtalet kräver.

Det var just investeringen i att köpa nya biogasbussar som gjorde att Gotlandsbuss avstod från att lämna in anbud på trafiken när den upphandlades häromåret. Gotlandsbuss menade att det inte gick att räkna hem investeringen på de tre år som avtalet löper på.

– Avtalet krävde att 70 procent av fordonen skulle vara biogasbussar. Vi kan inte investera 150 miljoner kronor och sedan riskera att förlora nästa upphandling, sa då Gotlandsbuss´ vd Göran Hult.

Men enligt Gotlandsbuss körs endast knappt hälften av Bergkvarabuss´ bussar på Gotland på biogas – 37 av 76 bussar.

Förvaltningsrätten tillbakavisar Gotlandsbuss´ krav på att upphäva avtalet och menar att avvikelserna från avtalet inte är tillräckligt stora för att det ska rivas upp. Dessutom menar domstolen att avvikelserna inte gör något, så länge Bergkvarabuss klarar kravet på 70 procents biogas för hela avtalstiden.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)