Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Nya stödåtgärder till kollektivtrafiken krävs”

Johan Wadman, vd för Svensk Kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

De besked som regeringen gav i veckan för att bromsa en ökad smittspridning av covid-19 har ett starkt signalvärde. De stora förlusterna för kollektivtrafiken kommer att fortsätta även nästa år. Därför måste regeringen ta initiativ till en diskussion med de regionala kollektivtrafik-myndigheterna och trafikföretagen för att säkra en robust kollektivtrafik under och efter pandemin. Det skriver Svensk Kollektivtrafiks vd Johan Wadman i ett inlägg på organisationens hemsida.

Han pekar på att den svenska kollektivtrafiken under hela pandemin har bidragit till att samhället fungerat.

– Men det har lett till stora förluster. Jämfört med 2019 minskade biljettintäkterna i den svenska kollektivtrafiken med 7,2 miljarder kronor 2020. Förluster som under 2021 kommer att växa till 7,3 miljarder kronor enligt Svensk Kollektivtrafiks och SKR:s senaste prognos. SKR är Sveriges Kommuner och Regioner.

– Förlusterna kommer även att fortsätta under 2022, inte minst genom det besked kring rekommendationer som regeringen gav den 8 december, skriver Johan Wadman.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)