Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Turkiska Karsan är på offensiven i Europa. Foto: Karsan.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Turkisk busstillverkare på offensiven; stor konferens om utsläppsfri busstrafik; Holländska Ebusco drar till Australien och satsar på energilagring.

Italien: Den turkiska busstillverkaren Karsan är på offensiven i Europa  och på IAA Transportation i Hannover nyligen hade Karsan den största bussmontern och visade där hela sitt program, inklusive premiären på en bränslecellsdriven stadsbuss.

I Central– och Sydeuropa, liksom i Tyskland har Karsan haft en del framgångar på marknaden. Företaget har nu vunnit en upphandling på pantografladdade eldrivna ledbussar för lokaltrafiken i Bologna, Italien, TPER Bologna. Upphandlingen gällde 24 fasta order och en option på ytterligare sju a8-meters ledbussar av Karsans modell e-ATA. Leverans ska ske under fjärde kvartalet 2023.

Karsan ska också svara för underhållet av bussarna under de 18 år de väntas vara i drift.

I samband med Busworld i Bryssel nästa år hålls en stor internationell konferens om utsläppsfri busstrafik. Särskild tyngd ska ägnas långväga busstrafik och turistbussar. Foto: Ulo Maasing.

Belgien: Världens största bussmässa, Busworld i Bryssel, kommer nästa år att vara värd för en stor internationell konferens om utsläppsfri busstrafik, European Zero Emission Bus (ZEB) Conference. Konferensen hålls då för femte gången sedan 2016 och väntas locka cirka 400 deltagare som på olika sätt arbetar med emissionsfri busstrafik.

Konferensen vänder sig till bussföretag, både inom kollektivtrafik och turisttrafik, kollektivtrafikmyndigheter, politiker med flera. Bland annat kommer konferensen att ägna särskild uppmärksamhet åt emissionsfri, långväga busstrafik och turistbussar , likaså batteriteknik och bränslecellsbussar. Arrangörerna framhåller att turistbussbranschen måste förbereda sig inför de krav på nollutsläppszoner i städer som man räknar med ska komma.

Busworld äger rum i Bryssel den 7 – 12 oktober 2023.

Ebusco vidgar verksamheten till Italien. Dessutom satsar företaget på lösningar för energilagring. Foto: Ebusco.

Nederländerna: Den holländska busstillverkaren Ebusco, som nyligen har fått sina två första order i Sverige, kastar sina blickar även till andra sidan jordklotet. Företaget lanserar nu efter tre års förberedelser sin modell 2.2 med högerstyrning i Australien. Bussen har en räckvidd på upp till 450 kilometer på en laddning.

I Sverige har Connect Bus beställt 47 elbussar, Ebusco 3.0, för stadstrafiken i Växjö och Svealandstrafiken har beställt 23 bussar till den kommande BRT-trafiken i Örebro.

Men Ebusco satsar också på att sälja lösningar för energilagring, inte bara för elbussar. Från det holländska företaget Emmet Green har Ebusco nu fått sin första order på energilagringssystem (ESS). Det handlar om lösningar där energi behöver lagras tillfälligt, bland annat som stöd för laddinfrastruktur i bussdepåer, maritima tillämpningar och balansering av elnätet. Leverans av det första systemet är planerat till första halvåret nästa år.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)