Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkt halvår för Scania – men bussarna backade

Scania hade ett starkt första halvår, men sålde färre bussar under första halvåret. Foto: Scania.

Fordonsjätten Scania hade ett starkt första halvår med en kraftig ökning av omsättningen och en rörelsemarginal som ökade till 13,6 procent från 7,6 procent samma tid förra året. Efterfrågan på Scanias bussar minskade med 25 procent under det första halvåret. Det framgår av Scanias halvårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen.

Under det första halvåret ökade Scania sin omsättning med 39 procent, jämfört med samma tid i fjol. Det innebär att omsättningen ökade från 69,6 till 96,8 miljarder kronor. Rörelseresultatet mer än fördubblades, från 5,3 till 12,3 miljarder kronor.

Scania särredovisar inte lönsamheten i sin bussverksamhet. Däremot ökade omsättningen för bussarna med fjorton procent, från 3,5 till 3,9 miljarder under det första halvåret. Utvecklingen mattades dock av till en ökning på fem procent om man jämför andra kvartalet i år med samma period förra året.

Bussarna redovisar också den svagaste ökningen av Scanias verksamhet. Under första halvåret i år ökade således lastbilarna sin omsättning med 51 procent, power solutions med 46 procent och serviceprodukter med 21 procent.

Orderingången för bussarna minskade med 25 procent under det första halvåret, från 3 150 bussar i fjol till 2 359 bussar i år. I Europa minskade orderingången med 32 procent. Däremot levererade Scania tolv procent fler bussar under första halvåret i år, jämfört med samma tid i fjol då leveranserna uppgick till 2 033 enheter. Årets halvårssiffra blev 2 277 enheter.

I slutet av maj meddelade Scania att ska sluta tillverka busskarosser i fabriken i Slupsk, Polen. Produktionen av busschassier fortsätter dock (klicka här).

– Scanias uppdaterade strategi för bussverksamheten har tagits emot positivt av våra kunder och samarbetspartner. Den nya strategin innebär en mer fokuserad produktportfölj som bygger på våra styrkor: modulsystemet, vårt omfattande servicenätverk samt starka globala och lokala samarbeten med karosstillverkare. Även om efterfrågan på våra bussar minskade något under andra kvartalet jämfört med samma period förra året, visar trenden en gradvis återhämtning från de låga nivåerna i samband med pandemin, skriver Scanias vd Christian Levin i halvårsrapporten.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)