Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

IRU manar EU-parlamentet: Lätta på körkortsregler för unga yrkesförare

Låt 17-åringar börja övningsköra buss eller lastbil så fort de slutat skolan, manar IRU. Foto: Ulo Maasing.

Tro inte på myten att unga yrkesförare utgör en trafiksäkerhetsrisk. Den uppmaningen riktar den internationella vägtransportunionen IRU till ledamöterna i EU-parlamentet som den 27 februari röstar om EU:s nya körkortsdirektiv. IRU uppmanar parlamentet att gå på samma linje som dess transport- och turistutskott tidigare gjort.

Parlamentet har tidigare gått på samma linje som utskottet, men med den ibland krångliga beslutsgång som gäller i EU ska parlamentet nu i plenum fatta ett slutligt beslut. Detta sedan frågan har varit uppe i så kallade trilogiförhandlingar med parlamentet, EU-kommissionen och EU:s ministerråd.

IRU menar att de nya körkortsreglerna kan bidra till att lösa bristen på yrkesförare, både inom person- och godstransporter.

När det gäller bussförare bör det nya körkortsdirektivet som grundregel ha en 21-årsgräns. Men medlemsstaterna ska också ha rätt att tillämpa en lägre åldersgräns, även för trafik på linjer över 50 kilometer vilket inte är tillåtet idag. 17-åringar ska också få övningsköra tillsammans med en erfaren yrkesförare omedelbart efter det att de gått ut skolan.

– Ungdomar i EU har varit målgrupp för en missriktad kampanj. Unga yrkesförare och unga förare är inte samma sak. Yrkesförare kör för att förtjäna sitt uppehälle. De är fullt motiverade och har tränat i hundratals timmar för att köra säkert och bra, säger Raluca Marian, chef för IRU:s EU-arbete.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)