Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina satsar på ett andra liv för bussbatterier

Nobinas elbussbatterier får ett andra liv. Foto: Nobina.

När batterierna i en elbuss börjar tappa stinget har de fortfarande mycket att ge. På allt fler håll satsar bussföretag på att ge trötta elbussbatterier ett andra liv och samtidigt ta vara på kritiska mineraler och metaller. Bussoperatören Nobina har nu över 1 000 elbussar i sin flotta. Nu ingår företaget ett strategiskt samarbete med det tyska företaget STABL Energy om batterilager och ett andra liv för bussbatterier.

Nobina ser det som en viktig pusselbit i sitt klimatarbete att ta vara på den resurs som bussbatterierna utgör när de inte längre har tillräcklig kraft för att driva bussar. Efter ett antal års användning har batterierna i elbussar ungefär 80 procent av sin kapacitet kvar. Det gör att de inte längre är lämpade för att driva bussarna, men samtidigt har de mycket kvar att ge genom att de i ett andra liv kan användas som energilager

Enligt Nobina syftar partnerskapet med STABL Energy till att utveckla hållbara och resurseffektiva lösningar, där uttjänta batterier från elbussarna kan återanvändas i system för energilagring. Det är en cirkulär lösning där batterier och kritiska mineraler får ett andra liv samtidigt som batterilager kan skapa redundans i händelse av störningar, utjämning av effekttoppar i elsystemet och bättre elpriser över dygnet.

Nobina satsar på att ge elbussbatterier ett andra liv. Foto: Nobina.

Nobina siktar på att installera batterilager på sina depåer i takt med att batterierna i bussarna byts ut sedan man först genomfört ett pilotprojekt.

– Det är ett hållbarhetsarbete som ökar vår redundans och sänker våra energikostnader samtidigt som det minskar Europas beroende av kritiska mineraler och kan stabilisera de lokala elnäten, säger Petra Hammarin, Business development director hos Nobina.

– Samhällets beredskap och kollektivtrafikens redundans är frågor som har blivit allt viktigare, samtidigt som sårbarheten har ökat i takt med elektrifieringen. Där kan batterilager baserade på uttjänta bussbatterier bli en viktig pusselbit, både när det gäller konkurrenskraft och hållbarhet.

System med batterilagring genom förbrukade elbussbatterier kan också kompensera de höga investeringskostnaderna för elbussar.

Redan 2018 fick Göteborg det troligen första energilagret i Europa där trötta bussbatterier fick ett nytt liv. Då etablerade Volvo Bussar och bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg ett forskningsprojekt tillsammans med Göteborg Energi, Riksbyggen och Johanneberg Science Park. Dr återanvändes batterierna från Sveriges första elbusslinje, linje 55 i Göteborg.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)