Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BR kritiserar krav på bankgaranti i Västernorrland

Den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland får hård kritik från BR för krav på fördyrande bankgarantier vid den upphandling man nu genomför. Foto: Ulo Maasing.

Bussbranschens Riksförbund, BR, riktar idag hård kritik mot de krav på bankgaranti som den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland ställer i sin kommande upphandling. Kravet gör kollektivtrafiken dyrare. Samtidigt strider det mot de gemensamma avtalsmodeller som branschen har tagit fram.

I upphandlingen kräver den regionala kollektivtrafikmyndigheten att det företag som får trafiken ska lämna en bankgaranti som motsvarar en tolftedel av årsersättningen till bolaget.

– För trafikbolagen kostar sådana bankgarantier mellan 1-5 procent av garantibeloppet. Skulle anbudet exempelvis uppgå till 50 miljoner kronor betyder det en extra kostnad för trafikföretaget på cirka 120 000 kronor, skriver BR:s förbundsdirektör Göran Forssén och Karl-Erik Bäckwall, ordförande i MittSveriges Bussbranschförening i en debattartikel.

Det är en kostnad som anbudsgivarna måste ta hänsyn till när de lämnar anbud och som gör trafiken dyrare för skattebetalarna, framhåller de båda.

Skulle alla beställare i Sverige ställa krav på bankgarantier vid upphandlingar av kollektivtrafik, som uppgår till ungefär 34 miljarder kronor per år, innebär det en ökad kostnad för kollektivtrafiken med cirka 50-100 miljoner kronor per år.

Läs hela debattartikeln i vår avdelning Opinion!

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)