Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snabbare bussresa, men först mycket långsammare

Målet för resa ska nås snabbare, men först mycket långsammare. Foto: Ulo Maasing.

Målet för resa ska nås snabbare, men först mycket långsammare. Foto: Ulo Maasing.

Omkring 9 000 bussresenärer från Nacka och Värmdö till Stockholm ska få snabbare bussresor genom att framkomligheten för stombusslinjerna där förbättras. Men innan dess utsätts resenärerna under flera år för verkliga prövningar med kaos och fördubblade restider. Resenärer uppmanas att helst jobba hemifrån en dag i veckan för att lindra kaoset.

Kaoset beror på att Saltsjöbanan till Slussen har stängts av på grund av de omfattande ombyggnadsarbetena där. Istället får alla resenärer från Nacka och Värmdö ta buss från Henriksdal i östra Stockholm till Slussen. När semestrarna nu är slut har det lett till kaos och fördubblade restider för många. Först 2018 kommer en ny, provisorisk bussterminal att öppna på Stadsgårdskajen, inte långt från Birka Lines terminal. Därifrån ska resenärerna få promenera till tunnelbanan.

Men Nacka- och Värmdöborna ska få det bättre på annat håll. Efter framkomlighetsförsöken för busstrafiken i Stockholms innerstad genomförs med start i år åtgärder för att minska restiden med upp emot 10 minuter för Nacka- och Värmdöbussarna. Cirka 9 000 morgonresenärer ska därigenom få smidigare och snabbare resor genom att bussarna bland annat får helt nya busskörfält och prioriteras vid trafiksignaler.

Åtgärderna är ett resultat av ett samarbete mellan SL, Trafikverket, Nacka kommun och Värmdö kommun. Man har räknat ut att satsningarna samhällsekonomiskt är mycket lönsamma. Varje satsad krona ger cirka fem kronor tillbaka. Restiderna kortas med 8 – 9 minuter per riktning, totalt 660 timmar per dygn.

Bland annat ska stombussarna utrustas med sändare som gör det möjligt med signalprioritering i tolv korsningar och nya busskörfält ska anläggas. Först 2022 ska allt vara klart. Men först ett rejält kaos, alltså. Så rejält att resenärerna uppmanas att försöka jobba hemifrån en dag i veckan…

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)