Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gröna elbussar när starten gick för största busskontraktet i Norge

17 nya elbussar från Volvo ingår i det stora trafikavtal som på söndagen startade på Romerike i Oslo. Foto: Ruter.

På söndagen var det trafikstart för det största trafikkontraktet hittills i Norge. Då startade Osloregionens trafikhuvudman Ruter ny trafik på Romerike med totalt 463 nya bussar som körs av tre operatörer: Vy Buss, Norgesbuss och Nobina.De tre företagens avtal med Ruter löper över åtta år med möjlighet till förlängning i upp till tre år. Starten på söndagen innebär att antalet bussar på Romerike ökar med elva procent, samtidigt som kapaciteten ökas med 26 procent genom att även större bussar än tidigare sätts in i trafiken.

Åtta procent av trafiken kommer att köras med elbussar: 17 gröna 12-metersbussar och 22 röda ledbussar. Övriga 397 bussar använder biodrivmedel, vilket gör den nya busstrafiken helt fossilfri. Osloregionen satsar stort på elbussar och innan året är slut ska 115 elbussar trafikera Oslo och Akershus. Av dessa ska 76 vara ledbussar.

De nya, gröna elbussarna är de första batteridrivna regionbussarna i Akershus och utgör det hittills stört steget mot en utsläppsfri kollektivtrafik i Akershus. Till det kommer också eldrivna ledbussar som ska gå i trafik mellan Lilleström och Oslo.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)