Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer än 850 elbussar från Volvo

Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussar har under de senaste åren fått order på över 850 eldrivna bussar till ett 50-tal europeiska städer, rapporterar företaget. Merparten utgörs av ledbussar av modell Volvo 7900 Electric Articulated till kunder i Göteborg, Malmö och Jönköping, Sverige, men även till Bodö i Norge och Stuttgart i Tyskland.

Övriga order gäller Volvo 7900 Electric för leverans till bland annat Århus i Danmark, Ålesund i Norge, Den Bosch i Nederländerna, Gliwice i Polen samt Luxemburg. Totalt har Volvo sålt över 5 000 elektrifierade bussar, både hybridbussar och fullelektriska bussar.

– Många städer har ambitiösa mål för att förbättra luftkvaliteten och en elektrifierad stadstrafik skapar nya möjligheter att nå dem. När vi i december sätter våra 145 elbussar i trafik i Göteborg så minskar koldioxidutsläppen med 14 500 ton, vilket motsvarar cirka 5 000 dieselbilar, och utsläppen av kväveoxider med cirka 8 000 kg per år.

– Samtidigt sänks bussens ljudnivå med 7 dB, vilket innebär en halvering. Vår ambition är att fortsätta leda utvecklingen inom elektromobilitet och vara en långsiktigt engagerad samarbetspartner för alla städer som vill ge sina invånare en bättre livsmiljö”, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Volvo Bussar lanserade sin första generation hybridbussar redan 2010. Nu erbjuder Volvo Bussar tjänster för ruttplanering, fordon, laddningsutrustning, service och finansiering i varierade form av kompletta, nyckelfärdiga lösningar.

– Att elektrifiera kollektivtrafiken kräver djup kunskap, ett systemperspektiv och samarbete mellan olika parter för att den valda lösningen ska bli så effektiv och attraktiv som möjligt. Vi ser en allt större efterfrågan på just denna typ av tjänster, säger Håkan Agnevall.

Erfarenheterna från Volvo Bussars arbete har också banat väg för Volvokoncernens utveckling av elektrifierade lastbilar som började säljas på utvalda marknader under det här året.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)