Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Plattform för aktieaffärer ger bättre kollektivtrafik

En nytt, webbaserat verktyg ska göra det möjligt att effektivisera kollektivtrafiken. Verktyget testas nu i Malmö och Lund. Foto: Ulo Maasing.

En webplattform som är utvecklad för finansmarknaden kan ge nya möjligheter till bättre och mer ekonomisk kollektivtrafik. Verktyget, Flowmapper, kan minska förseningar och utsläpp och samtidigt ge stora besparingar. Det hävdar konsultföretaget Tyréns som har utvecklat det webbaserade verktyget som just nu testas i Malmö och Lund. Enligt företaget öppnar det nya möjligheter till klimatsmart stadsplanering.

Flowmapper använder de positionsdata som bussar, spårvagnar och tåg i kollektivtrafiken sänder ifrån sig med ett par sekunders mellanrum. Den mycket stora mängden data lagras och kvalitetsgranskas i en databas för att sedan visualiseras i en webbplattform som egentligen är utvecklad för transaktioner på finansmarknaden.

Resultatet blir ett kraftfullt verktyg för att identifiera och mäta framkomligheten på miljontals punkter. Därefter kan en mängd tillförlitliga analyser göras i webplattformen.

– Verktyget ger förutsättningar för att optimera kollektivtrafiken genom att tydligt visa var gatunätet bör byggas om, säger Eva-Marie Wenehed, trafikplanerare på Tyréns.

– Resenärerna får kortare restider, med allt vad det innebär för samhällsekonomin i stort, medan kollektivtrafiken sparar skattepengar genom att turerna går att köra på kortare tid vilket minskar behovet av drivmedel, fordon och personal. Det minskar också utsläppen av koldioxid. Med hjälp av Flowmapper är det möjligt att visa var ombyggnad av gatunätet ger störst effekt till lägst kostnad för skattebetalarna.

Hittills har Flowmapper använts i Malmö och i Lund. Men just nu samlar man också in data från Uppsala, Östergötland, Kalmar, Dalarna, Värmland och Gävle.

Ambitionen är att hela landet ska vara kartlagt inom två år, men för att det ska vara möjligt behöver alla huvudmän för kollektivtrafiken göra sina data tillgängliga, framhåller Tyréns.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)