Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen och TransportGruppen avvisar ministerutspel

"Märkligt att Kommunal går till regeringen med en beställning", säger TransportGruppens vd Peter Jeppsson. Foto: Paul Quant.

”Märkligt att Kommunal går till regeringen med en beställning”, säger TransportGruppens vd Peter Jeppsson. Foto: Paul Quant.

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag och TransportGruppen tillbakavisar det utspel om personalövertagande vid upphandlingar som civilminister Ardalan Shekarabi(S) gjorde på torsdagen och som av fackförbundet Kommunal har hyllats som ”en stor seger” för Kommunals medlemmar i kollektivtrafiken.

– Det är märkligt att Kommunal går till regeringen med en beställning när man inte får det man vill ha av oss. Agerandet är helt i strid med den svenska modellen, säger TransportGruppens vd Peter Jeppsson till bussmagasinet.se.

– Vi har gjort mycket noggranna rättsliga analyser och vår absoluta bedömning är att det som civilministern vill genomföra inte är tillåtet att ställa den här typen av krav i upphandlingar.

Peter Jeppsson framhåller att det är ytterst få bussförare som inte får fortsatt anställning vid operatörsbyte efter en upphandling.

– I princip får alla följa med. Men som i andra yrken finns det alltid någon som inte passar för jobbet. Det kan inte vara rimligt att ett företag tvingas anställa även sådana personer. Men det handlar om ett ytterst litet fåtal, säger Peter Jeppsson.

– Problemet är långt ifrån så stort som Kommunal vill låta påskina. Vi har ju dessutom tillsammans med Kommunal noga gått igenom processerna vid upphandlingar.

– Nu kommer vi att be om en träff med ministern för att diskutera frågorna.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)