Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen ersätter för ID-kontroller

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Rätt av regeringen att ersätta transportföretagen för ID-kontroller. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Rätt av regeringen att ersätta transportföretagen för ID-kontroller. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart att regeringen kommer att kompensera transportföretagen ekonomiskt för kostnader för ID-kontroller vid inresa till Sverige. I regeringens budgetförslag som las fram på tisdagen föreslår regeringen att anslaget för utveckling av statens transportinfrastruktur ökas med 52 miljoner kronor. Pengarna får även användas till utgifter för att ersätta transportörer för kostnader för ID-kontroller som utförs med stöd av lagen om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten.

Sveriges Bussföretag, Svensk Sjöfart och Branschföreningen Tågoperatörerna välkomnar satsningen som innebär att regeringen nu anser att et är rimligt att transportörerna nu får kompensation för sina ökade kostnader för att utföra identitetskontroller. Ersättningen ska utformas i enlighet med EU:s statsstödsregler. Regeringen bedömer att 139 000 000 kronor behöver avsättas för ändamålet.

– Att ge ersättning för de extrakostnader som transportföretagen haft i samband med ID-kontrollerna är riktigt och rätt. Men samtidigt kvarstår vår kritik mot att transportföretagen nu tvingas utföra arbetsuppgifter som ska göras av statliga myndigheter som polis och tull, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

– Det är positivt att regeringen lyssnat på den samlade persontransportbranschen, säger Pia Berglund, vd Svensk Sjöfart.

– Regeringens beslut välkomnas av våra medlemsföretag, vars medarbetare dagligen mött de problem som beslutet om att transportföretagen ska utföra ID-kontroller inneburit. Ersättningen tar inte bort problemen, men är ett kvitto på att det företagen och deras medarbetare upplevt inte går att räkna som normal verksamhet, säger Björn Westberg, vd branschföreningen Tågoperatörerna.

Förordningen om vissa identitetskontroller trädde i kraft den 4 januari 2016. De nuvarande bestämmelserna gäller till den 4 november 2016.

Identitetskontrollerna utförs av de transportörer som bedriver trafik över gränsen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)