Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skärpta säkerhetskrav för gasbussar

Regeringen vill skärpa säkerhetskraven för gasbussar ännu mer. Foto: Ulo Maasing.

Säkerhetskraven för gasbussar ska skärpas. Regeringen gav på torsdagen Transportstyrelsen i uppdrag att utreda nya krav på skyddskonstruktion för gastankarna på bussar eller andra krav på konstruktioner som ska skydda om en gasbuss kolliderar med något hinder.

Bakgrunden är den olycka som inträffade i mars förra året i Stockholm. Då körde en biogasdriven buss in i en skyddsbarriär vid Klaratunneln varpå en explosionsartade brand utbröt. Då gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att se över säkerheten för gasdrivna bussar.

Transportstyrelsen redovisade då att det pågår en rad åtgärder för öka säkerheten, men att reglerna för hur gasdrivna bussars är byggda behöver utvecklas vidare.

Därför uppdrar regeringen nu till Transportstyrelsen att utreda nya krav på skyddskonstruktion för bussars gastankar, eller andra konstruktionskrav för gasdrivna bussar som skyddar vid kollision med hinder.

Transportstyrelsen ska även redovisa hur vissa åtgärder som redan föreslagits av myndigheten har genomförts. Senast den sista december ska Transportstyrelsen komma med sin redovisning.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. För att nå dit spelar biogas som drivmedel i till exempel bussar en viktig roll, men då måste vi också stärka säkerheten kring gasbussar. Olyckan vid Klaratunneln i mars 2019 visade att det finns ett behov av en översyn, och en olycka i Örebro i maj underströk ytterligare vikten av att få högre säkerhetskrav på plats, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S).

Vid olyckan i Örebro fattade en helt ny gasbuss i linjetrafik eld under färd och en våldsam brand totalförstörde bussen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)