Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt tuffare viteskrav mot bussföretag

Bussföraren stannade och inväntade ambulans när en passagerare föll ihop blödande. Bussföretaget fick vite på grund av förseningen. Arkivbild: Ulo Maasing.

Bussföraren stannade för att invänta ambulans när en resenär föll ihop blödande. Bussen blev försenad. Bussbolaget krävdes på vite av den regionala kollektivtrafik-myndigheten. Ett snöoväder orakade förseningar i busstrafiken. Bussbolagen krävdes på viten eftersom ovädret inte varade tillräckligt länge. Sveriges Bussföretag ser en ny, hårdare trend när det gäller hur kollektivtrafikmyndigheterna kräver viten från operatörerna. Oroande, och med risk för stora negativa konsekvenser, varnar bussföretagen.

Det är i Sveriges Bussföretags årliga rapport om hur landets regionala kollektivtrafikmyndigheter upphandlar busstrafik som de regionala kollektivtrafikmyndigheternas hantering av viten tas upp. Rapporten går igenom de upphandlingar som har gjorts förra året av regionerna men även några kommunala upphandlingar är med.

Rapporten har i år titeln ”Felaktigt använda viten i kollektivtrafiken skadar systemet”. Den analyserar hur regionerna i sina upphandlingar följer branschens gemensamma rekommendationer. Dessa har tagits fram av Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik och Kollektivtrafikens Avtalskommitté, KollA.

Hårdare
Rapporten slår fast att de upphandlande myndigheterna under de senaste åren har blivit mycket hårdare i sina tolkningar av vilka situationer som ska leda till viten för bussföretagen.

– Det tvingar tvingar trafikföretagen att ta höjd i sina anbud för fler oförutsägbara händelser som tidigare kunde lösas i dialog mellan beställare och trafikföretag, till exempel när bussen ska passa ett inkommande tåg. Om tåget är försenat kan bussföretaget tvingas välja mellan att vänta in tåget, bli försenat och få viten eller köra i väg för att hålla tiden, göra ett antal resenärer missnöjda och därmed inte klara mål om nöjda kunder i avtalet vilket i sin tur kan ge viten, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

I SL-trafiken kan trafikföretag tvingas att betala viten för förseningar och inställda turer som man inte kan påverka. Arkivbild: Ulo Maasing.

Snöoväder
Rapporten lyfter fram ett exempel från Region Stockholm och SL.

– Där måste trafikföretagen betala vite för situationer som man inte har rådighet över. Exempelvis kan ett snöoväder som bara varar två – tre timmar leda till att trafikföretaget måste betala viten för turer som blivit inställda eller sena på grund av ovädret. Längre snöoväder innebär att viten inte tillämpas, konstaterar rapporten.

Bussmagasinet erfar att det i SL-trafiken också finns exempel på att bussföretag tvingats betala viten när klimataktivister blockerat trafiken på infartsleder eller när trafikföretag av säkerhetsskäl ställt in trafik för att förebygga olyckor.

I en region i södra Sverige fick ett av Sveriges Bussföretags medlemsföretag vite för försening när en av företagets förare stannade sin buss för att invänta ambulans till en passagerare som föll ihop blödande när hon steg på bussen. Föraren uppfattade det som att passageraren hade blivit misshandlad.

– Ett agerande som av alla bore ha hyllats renderade istället i ett vite. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten var helt oförstående. Bussen var ju faktiskt försenad. I sin fullkomliga absurditet visar detta extrema exempel vad konsekvenserna kan bli när viten hanteras fel, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Där det tidigare har funnits en lyhördhet för de fall när en försening eller inställd tur beror på orsaker som bussbolaget inte har möjlighet att påverka, har nu en betydligt hårdare tolkning av vitesklausulerna smugit sig in.

Sveriges Bussföretags årliga rapport om den upphandlade busstrafiken tar i år bland annat upp viten. Klicka här för att ladda ner rapporten.

Viten viktiga
Men bussföretagen säger inte nej till viten.

– Rätt utformade och tillämpade är viten viktiga verktyg för att få en bra trafik, men fel använda leder de enbart till kostnadshöjningar då trafikföretagen i sina anbud behöver ta höjd för risken för att få betala höga viten, heter det i rapporten.

– Om viten ska vara effektiva verktyg krävs att det som vitesbeläggs är brister som leverantören kan påverka. Därför gynnas ingen av att tolkningen av vitesklausulerna blir allt striktare. Kostnaden för trafiken ökar genom högre anbud. Det leder till minskat utbud av trafik, vilket är en klar försämring för beställare och bussbolag, men framför allt för resenärerna, kommenterar Anna Grönlund.

Index
En hel del har dock blivit bättre med åren. Där pekar bussföretagen bland annat på att nästan alla upphandlare nu följer branschens indexrekommendationer. Index garanterar att affärsneutraliteten bibehålls i avtalen som oftast är tio år långa.

– Samma följsamhet och insikt som landets regioner har gällande index borde finnas för alla våra nationella rekommendationer. Då kan vi tillsammans, offentliga beställare och trafikföretag, utveckla kollektivtrafiken och få fler att resa hållbart, säger Anna Grönlund.

Men det finns upphandlingar där upphandlaren går sina egna vägar och inte följer rekommendationerna från Partnersamverkan, vilket i sin tur driver upp kostnaderna för trafiken.

Västtrafik följer exempelvis inte branschstandarden Bus Nordic utan egna tillägg.

Några regioner har infört kortare avtalsperioder än gängse 10 år. Ett exempel är Svealandstrafiken som väljer att gå egna vägar när det gäller trafikavtalens längd och har skrivit flera mycket korta avtal. Det gör att bussföretagens risk mycket stor om man ska gå in i avtalet med nya bussar. Det gör i sin tur att prislappen blir större.

Framkomligheten i trafiken kan sällan påverkas av bussföretagen. Men många avtal innehåller klausuler som gör att företagen drabbas av vite för förseningar på grund av bristande framkomlighet. Arkivbild: Ulo Maasing.

Svealandstrafiken avviker också från bransch-rekommendationerna när det gäller ansvaret för tidtabellsplanering och omloppsplanering på ett sätt som kan öka kostnaderna för trafiken.

Flera upphandlare har också svårt för att låta trafikföretagen sköta den lokala marknadsföringen till resenärerna.

Stor risk
SL uppmärksammas mer i rapporten. Den konstaterar att 70 procent av ersättningen i de avtal man analyserat baseras på hur många kilometer bussarna har körts med resenärer. Däremot ges ingen ersättning för timmar.

– Det är en stor och svårkalkylerad risk för trafikföretagen eftersom framkomligheten har försämrats kraftigt de senaste åren. Varje minut som måste läggas till på grund av försämrad framkomlighet eller tid på hållplatser på grund av ett ökat antal påstigande resenärer måste trafikföretaget finansiera själva. Det är en risk som företagen måste ta hänsyn till i sina anbud. Priset för trafiken blir därmed högre. Dessutom kan bussföretagen sällan själva påverka framkomligheten, framhåller rapporten.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)